ετησιο συμποσιο 2022

ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ 2022. ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΑΣ ΕΠΩΝΥΜΙΑΣ & ΛΟΓΟΤΥΠΟΥ.

Στις 7 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο THE MET το ετήσιο συμπόσιο της ένωσης,  το οποίο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του εκλιπόντος Πατέρα Επιφάνιου, εξαίρετου αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους και μέλους της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Με την παρουσία τους μας τίμησαν εκπρόσωποι της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και επιχειρηματίες και επαγγελματίες του κλάδου της γαστρονομίας.

αίθουσα εκδηλώσεων THE MET

Κατά την έναρξη του Συμποσίου προβλήθηκε απόσπασμα από την ομιλία του Πατέρα Επιφάνιου στο Παγκόσμιο Συνέδριο Μαγειρικής το 2016.

«Η μαγειρική είναι πάθος, έρωτας και αγάπη που μας ενώνει με τον συνάνθρωπο μας, ανεξαρτήτου εθνικότητος, καταγωγής, θρησκείας και φυλής».

«Τα περισσότερα χρόνια μαγειρεύω συνεχώς και έχω διαπιστώσει ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να πλησιάζεις τον συνάνθρωπό σου μέσω του καλού φαγητού», είχε πει στην ομιλία του ο αείμνηστος Πατέρας Επιφάνιος.

Ο Πατέρας Ιωακείμ, διάδοχος του Πατέρα Επιφάνιου στη Μονή Μυλοποτάμου, παρέλαβε μία αναμνηστική πλακέτα από την Ένωση. Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «είναι βαριά η κληρονομιά που αναλαμβάνω».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάσαμε για πρώτη φορά τη νέα μας επωνυμία, Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, Culinary Professionals Greece και το λογότυπο μας, που αναδεικνύουν τη διεύρυνση των δράσεων μας, παράλληλα με τον κύριο στόχο μας που είναι η διάδοση και ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας παγκοσμίως. Το νέο μας λογότυπο απεικονίζει ένα μαγειρικό σκούφο με σύνθεση κύκλων, που συμβολίζουν τις έννοιες της ενότητας, συνεργασίας, αλληλεγγύης και εξέλιξης, έννοιες που αντικατοπτρίζουν τις αρχές και τις αξίες που διέπουν την ένωση.

«Η Ένωση μας εξελίσσεται εμπλουτίζοντας την ταυτότητα της, με νέο λογότυπο και νέα ονομασία», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, Executive Chef κ. Δημήτρης Κυριακόπουλος. Αναφερόμενος στο μενού της βραδιάς σημείωσε πως «η βραδιά είναι αφιερωμένη στον Πατέρα Επιφάνιο και κρίναμε ότι αρμόζει ως φόρος τιμής στον εκλιπόντα, να απολαύσουμε όλοι μαζί πιάτα εμπνευσμένα από τις συνταγές του που με τόσο μεράκι και αγάπη δημιούργησε, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά στην παγκόσμια γαστρονομία».

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ένωσης κ. Χρήστος Γκότσης, μετά την παρουσίαση του νέου μας λογοτύπου, σημείωσε ότι «στην Ένωση, πλέον, εκτός από αρχιμάγειρες, μπορούν να εγγραφούν και ζαχαροπλάστες, ειδικοί γαστρονομίας, δημοσιογράφοι, διατροφολόγοι, αφού όλοι έχουν έναν κοινό στόχο. Επίσης, η Ένωση θα δραστηριοποιείται πλέον σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει πως η δράση μας έχει να κάνει και με την ανταλλαγή απόψεων, για το φαγητό και τα τρόφιμα. Η νέα μορφή βγήκε μέσα από τις αξίες του συλλόγου μας, που συνεχίζουν να υπάρχουν και συγχρόνως εξελίσσονται». Παρουσιάζοντας πιάτα-δημιουργίες αναγνωρισμένων chef από όλο τον κόσμο, εμπνευσμένα από τις συνταγές της Μακεδονικής Κουζίνας, ανέδειξε ο κ. Γκότσης το γεγονός ότι «έχουμε ήδη μέλη σε όλο τον κόσμο, ανταλλάσσουμε ιδέες, μενού, προωθώντας την ελληνική γαστρονομία, την μακεδονική κουζίνα. Κάποια μέλη μας, σε Μαλδίβες, Βιετνάμ, Ισλανδία και Σουηδία, στο μενού τους, εντάσσουν μακεδονικές συνταγές».

Ο κ. Κυριακόπουλος αναφέρθηκε και στον επόμενο στόχο της Ένωσης που είναι μια διάκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής (Culinary World Cup), που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στο Λουξεμβούργο, ενώ θύμισε την τελευταία διάκριση της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, που ήταν το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής στη Στουτγκάρδη, το Φεβρουάριο του 2020.

Για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής ο κ. Γκότσης σημείωσε πως «εκπροσωπούμε την Ελλάδα, με τις γεύσεις και τα προϊόντα της Μακεδονίας. Βρεθήκαμε ανάμεσα σε 20 χώρες και η επιλογή μας έγινε βάση των διακρίσεων που έχουμε».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν:

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Αρχιμαγείρων (World Chefs), Thomas  Gugler, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι όλοι προσευχόμαστε για ειρήνη σε όλο τον κόσμο, ενώ μίλησε και για την μοναδική προσωπικότητα του Πατέρα Επιφάνιου και τη σπουδαία κληρονομιά που άφησε στην παγκόσμια γαστρονομία.

«Ο Πατέρας Επιφάνιος λείπει σήμερα. Ήταν μεγάλος δάσκαλος και ανέδειξε τη Μακεδονική Κουζίνα», υπογράμμισε η κ. Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο κ. Σωτήρης Μπάτος, Τομεάρχης Εξωστρέφειας της ΠΚΜ ευχαρίστησε τους chefs της Ένωσης που είναι πάντα δίπλα στην Περιφέρεια και στηρίζουν τις δράσεις της, τους συνεχάρη για τις βραβεύσεις τους και την προσφορά τους, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην έντονη προσωπικότητα του Επιφάνιου.

 «Ο Πατέρας Επιφάνιος είναι κοντά μας. Η Ευλογία του μας ακολουθεί. Μας άφησε κληρονομιά που πρέπει να την μεταλαμπαδεύσουμε στους νεότερους”, τόνισε ο κ. Αλέξανδρος Θάνος, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού.

Συγχαρητήρια στους chefs της Ένωσης για την τεχνογνωσία και την συνδρομή που προσφέρουν στις εκδηλώσεις του δήμου και για την κοινωνική προσφορά τους έδωσε η Αντιδήμαρχος Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Μαρία Καραγιάννη και μίλησε για την ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO.

«Ο αείμνηστος γέροντας Επιφάνιος είχε δώσει κάτι στον καθένα από εμάς και θα τον θυμόμαστε με αγάπη», ανέφερε ο κ. Γρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ελλάδος και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.

Στο Συμπόσιο παραβρέθηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO Δρ. Κυριάκος Ποζρικίδης, ο οποίος είπε πως «είναι συγκινητικό και σημαντικό που τιμάται τον Πατέρα Επιφάνιο» και διαβεβαίωσε ότι «θα είμαστε πάντα δίπλα σας».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονείμαμε τιμητικές πλακέτες, για τη μακροχρόνια συνεργασία μας και την πολύτιμη υποστήριξη τους στις δράσεις και ενέργειες μας, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στη ΔΕΘ-HELEXPO και στις εταιρίες GINOX, PYRAMIS, PANARITIS, PROVIL, ΕΛΕΤΡΟ, EUROCATERING, ΑΦΟΙ ΓΑΛΗ, ΜΕΒΓΑΛ, EGEM, ΑΥΟ, ALFA PASTRY, ΤΡΟΦΟ ‘94, ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ, ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ, BOSKOS FOODS καθώς και στους εκπαιδευτικούς οργανισμούς MILLENNIUM, IEK ΑΛΦΑ και IEK ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Ευχαριστούμε θερμά τα ΙΕΚ ΑΛΦΑ για την συνδρομή των φοιτητών τους στις υπηρεσίες υποδοχής των προσκεκλημένων μας κατά την είσοδο τους στην αίθουσα εκδηλώσεων.

Κατά την διάρκεια του Συμποσίου ανακοινώθηκε η εγγραφή 6 Δόκιμων και 4 Τακτικών μελών στην Ένωση.

Το μενού του Συμποσίου, επιμελήθηκε ο Executive Chef του ξενοδοχείου ΤΗΕ ΜΕΤ κ. Δημήτριος Τσανανάς, ο οποίος τόνισε ότι ήταν μεγάλη του τιμή που του δόθηκε η δυνατότητα να φτιάξει ένα μενού εμπνευσμένο από τις συνταγές του μεγάλου αρχιμάγειρα και δασκάλου Πατέρα Επιφάνιου.

Post a Comment