Ποιοι Είμαστε
Η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, Culinary Professionals Greece, είναι μία ένωση μη κερδοσκοπικού και συνδικαλιστικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1994 ως Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας «Ολύμπιος Ζευς» στη Θεσσαλονίκη. Η ένωση στο πέρασμα των χρόνων δικτυώθηκε σε όλη την Ελλάδα και εμπερικλείει πλέον στους κόλπους της πέρα από αρχιμάγειρες και ζαχαροπλάστες και επαγγελματίες γαστρονομίας. Από το 2022, με απόφαση της Γ.Σ το 2021, μετονομάστηκε σε Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας.
Βασικό μέλημα της είναι η συνεχής και υπεύθυνη επιμόρφωση των μελών της στις διαρκώς εξελισσόμενες μεθόδους της γαστρονομίας, η συνεργασία και σύμπραξη με άλλες ευρωπαϊκές και διεθνείς ομοιοτεχνικές ενώσεις, για την καλύτερη πληροφόρηση και ενημέρωση των μελών επί των νέων δεδομένων και εξελίξεων του κλάδου, η παρότρυνση της ευγενούς άμιλλας μέσα από τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς μαγειρικής τέχνης, καθώς και η προώθηση και διάδοση της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης σε τοπικό και σε διεθνές επίπεδο, προσφέροντας παράλληλα τις υπηρεσίες της για κοινωφελείς σκοπούς. Η Ένωση είναι επίσημο μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Αρχιμαγείρων (Worldchefs).
Βασικό μέλημα της είναι η συνεχής και υπεύθυνη επιμόρφωση των μελών της στις διαρκώς εξελισσόμενες μεθόδους της γαστρονομίας, η συνεργασία και σύμπραξη με άλλες ευρωπαϊκές και διεθνείς ομοιοτεχνικές ενώσεις, για την καλύτερη πληροφόρηση και ενημέρωση των μελών επί των νέων δεδομένων και εξελίξεων του κλάδου, η παρότρυνση της ευγενούς άμιλλας μέσα από τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς μαγειρικής τέχνης, καθώς και η προώθηση και διάδοση της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης σε τοπικό και σε διεθνές επίπεδο, προσφέροντας παράλληλα τις υπηρεσίες της για κοινωφελείς σκοπούς. Η Λέσχη είναι επίσημο μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Αρχιμαγείρων (World Association of Chefs' Societies).
Η Ένωση έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς γαστρονομικές διοργανώσεις, συνέδρια και εκθέσεις, ενώ έχει οργανώσει σημαντικά events και διαγωνισμούς για τη μαγειρική τέχνη. Το 2020 κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής στη Στουτγάρδη. Στις καθιερωμένες διοργανώσεις της ένωσης συμπεριλαμβάνεται ο Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, από το 1997 μέχρι σήμερα, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ένωσης Αρχιμαγείρων (Worldchefs). Ο διαγωνισμός έχει καθιερωθεί πλέον ως ένα σημείο συνάντησης για τους επαγγελματίες του κλάδου, προσελκύοντας περισσότερους από 500 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.
Η Ένωση έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς γαστρονομικές διοργανώσεις, συνέδρια και εκθέσεις, ενώ έχει οργανώσει σημαντικά events και διαγωνισμούς για τη μαγειρική τέχνη. Το 2020 κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής στη Στουτγάρδη. Στις καθιερωμένες διοργανώσεις της ένωσης συμπεριλαμβάνεται ο Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, από το 1997 μέχρι σήμερα, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων (Worldchefs). Ο διαγωνισμός έχει καθιερωθεί πλέον ως ένα σημείο συνάντησης για τους επαγγελματίες του κλάδου, προσελκύοντας περισσότερους από 500 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.
Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας «Ολύμπιος Ζευς» ήταν ο τοπικός φορέας στήριξης του Παγκοσμίου Συνεδρίου Αρχιμαγείρων, Worldchefs Congress & Expo 2016, ένα από τα σημαντικότερα γαστρονομικά γεγονότα παγκοσμίως, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων (Worldchefs). Για πρώτη φορά το Συνέδριο φιλοξενήθηκε σε μεσογειακή χώρα προσφέροντας δυναμική προβολή για τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τη μεσογειακή γαστρονομία.
Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας «Ολύμπιος Ζευς» ήταν ο τοπικός φορέας στήριξης του Παγκοσμίου Συνεδρίου Αρχιμαγείρων, World Chefs Congress & Expo 2016, ένα από τα σημαντικότερα γαστρονομικά γεγονότα παγκοσμίως, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων (Worldchefs). Για πρώτη φορά το Συνέδριο φιλοξενήθηκε σε μεσογειακή χώρα προσφέροντας δυναμική προβολή για τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τη μεσογειακή γαστρονομία.