Ετήσιο Συμπόσιο 2023

Ετήσιο Συμπόσιο 2023. Ταξιδεύοντας στο Λουξεμβούργο με το μενού της Μακεδονικής Κουζίνας που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο!

Το καθιερωμένο ετήσιο συμπόσιο της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2023 στο ξενοδοχείο ΤΗΕ ΜΕΤ. Η Culinary Team Greece, επίσημη ομάδα της Ένωσης, μας ταξίδεψε στο Λουξεμβούργο παρουσιάζοντας μας το μενού της Μακεδονικής Κουζίνας με το οποίο κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής 2022.

Στο συμπόσιο παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και επιχειρηματίες και επαγγελματίες του κλάδου της γαστρονομίας.

Η διάκριση της ελληνικής αποστολής βρέθηκε στο επίκεντρο της βραδιάς. Ο Πρόεδρος της Ένωσης, Κυριακόπουλος Δημήτρης, ευχαρίστησε τα μέλη της ελληνικής αποστολής, επισημαίνοντας ότι «Η ομάδα μας, με την επιμονή της και το μεράκι, κατάφερε να φέρει το βραβείο, για τη χώρα μας. Είμαι περήφανος που καταφέραμε να αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο τη Μακεδονική Κουζίνα, τα εκλεκτά προϊόντα της και το υψηλό επίπεδο των επαγγελματιών μαγειρικής που συμμετείχαν».

Στις 15 καλύτερες ομάδες του κόσμου η Culinary Team Greece

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωσης και Team Manager της Culinary Team Greece Χρήστος Γκότσης, ανακοίνωσε περήφανα ότι «ανήκουμε στις 15 καλύτερες ομάδες του κόσμου που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Είμαστε πολύ περήφανοι που ταξιδεύουμε τα προϊόντα, τις γεύσεις, την κουλτούρα, την Ελλάδα σ’ όλον τον κόσμο. Έχουμε ανεβάσει το επίπεδο των επαγγελματιών της Ένωσης».

Περιγράφοντας στιγμές από την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής, που διεξήχθη 26-30 Νοεμβρίου 2022 στο Λουξεμβούργο, ο κ. Γκότσης ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή που αναρτήθηκε το μενού της ομάδας, οι κρατήσεις εξαντλήθηκαν, αναδεικνύοντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών για την ελληνική συμμετοχή και πως 120 άτομα δοκίμασαν τις ελληνικές γεύσεις. «Στόχος μας ήταν να βρεθούν οι καλεσμένοι νοερά στην Ελλάδα, κάτι που πετύχαμε, καθώς όλοι έλεγαν ότι ‘είμαστε στο καλοκαίρι της Ελλάδας’».

Στην επιτυχία της ομάδας συνέβαλαν όλοι οι υποστηρικτές, που πρόσφεραν τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα προϊόντα τους και φρόντισαν για την μεταφορά τους και την έγκαιρη παράδοση. «Τα ψάρια, προσφορά του Ελληνικού Οργανισμού Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας , έφτασαν μια ημέρα πριν», ανέφερε ο κ. Γκότσης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά όλους τους υποστηρικτές, που βρίσκονται κοντά στην Ένωση.

Στο πλαίσιο των συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Ένωση με εταιρίες του γαστρονομικού κλάδου σε Ελλάδα και εξωτερικό, καλωσορίσαμε τους δύο νέους συνεργάτες της Ένωσης την ΕΛΟΠΥ (Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας) και την Anthoulakis Ltd παραδίδοντας τους πλακέτα ανταπόδοσης της υποστήριξης τους προς το έργο της Ένωσης.

12ος Διεθνής Διαγωνισμός Νοτίου Ευρώπης

Στην διάρκεια της εκδήλωσης έγινε αναφορά στις δράσεις της Ένωσης τη χρονιά που πέρασε και στους επόμενους στόχους της. Βασικό μέλημα αποτελεί η επιτυχής διοργάνωση του 12ου Διεθνή Διαγωνισμού Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης, που θα διεξαχθεί στις 17 -20 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο ΔΕΘ – Helexpo,  στο πλαίσιο της διεθνούς εκθέσεως Detrop.

Ο κ. Γκότσης αναφερόμενος στο 12ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης τόνισε ότι “Το 2013 ξεκίνησε να γίνεται ο Διαγωνισμός Παγκόσμιος και τον στόχο που βάλαμε, τον πετύχαμε. Εννιά χρόνια μετά, το πρόσημο είναι θετικό. Φέτος θα έχουμε περί τις 500 συμμετοχές απ’ όλο τον κόσμο», τόνισε και ανακοίνωσε ότι η κύρια κατηγορία του διαγωνισμού θα είναι το ψάρι και όλοι οι συμμετέχοντες, θα διαγωνιστούν με λαβράκι της ΕΛΟΠΥ”.

Τιμητική Πλακέτα στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

Στο πλαίσιο της πολυετούς συνεργασίας με την ΠΚΜ για την ανάδειξη και διάδοση της Μακεδονικής Κουζίνας, ο Πρόεδρος της Ένωσης, Κυριακόπουλος Δημήτρης παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα για την αγαστή συνεργασία. Ιδιαίτερα συγκινημένος για την συμπλήρωση δέκα χρόνων από την έναρξη συνεργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την Ένωση δήλωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Τα χρόνια πέρασαν, η Λέσχη άλλαξε, ένας από τους πρεσβευτές της σημαντικής προσπάθειας μας για την ανάδειξη της Μακεδονικής Κουζίνας, ο Πατέρας Επιφάνιος από τον Μυλοπόταμο, δεν είναι πια κοντά μας, όμως έμεινε μια ισχυρή σταθερή σχέση», δήλωσε ο Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας ότι «Περάσαμε δυσκολίες, προβληματικές εποχές, βρήκαμε εμπόδια, κι όμως μέσα από το έργο των στελεχών της περιφέρειας αλλά και της Ένωσης, φτάσαμε στο σημείο να είμαστε περήφανοι, που μια τέτοια ομάδα κατακτά διαρκώς πρωτιές παγκοσμίως». Ο ίδιος περιέγραψε ότι η προσπάθεια προβολής της Μακεδονικής Κουζίνας, αποδίδει συνεχώς νέους καρπούς και πως «είμαστε αποφασισμένοι αυτή τη σχέση μας να την αναβαθμίσουμε τα επόμενα χρόνια».

Στην ανάγκη να βρεθεί στέγη για την Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Γρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, λέγοντας πως «αυτό θα είναι το στοίχημα για το 2023-2024, η ανεύρεση στέγης, όπου θα δημιουργηθεί και εργαστήριο».

Το μενού του Συμποσίου

Το μενού του Συμποσίου, με το οποίο κέρδισε η Culinary Team Greece το χάλκινο μετάλλιο, περιλάμβανε σούπα Τανωμένο σορβά, χωριάτικη σαλάτα με μους μελιτζάνας, λαβράκι από την ΕΛΟΠΥ με ρύζι Χαλάστρας και άγρια χόρτα με αγουρέλαιο Χαλκιδικής και γλυκό καζάν ντιπί με βουβαλίσιο γάλα. Το μενού συνόδευσαν τα κρασιά Μυλοπόταμος, Οίνοι Χιλανδαρίου και Konstantaras Wines, καθώς και το νερό Acqua Panna και το ανθρακούχο νερό S. Pellegrino.

Το μενού επιμελήθηκε ο Executive chef του The Met Hotel Δημήτρης Τσανανάς, μαζί με την Culinary Team Greece, η οποία αποτελείται από τους  Παύλο Ντάφη, Δήμητρα Πολατίδου, Παναγιώτη Μαρκούτη, Δημήτρη Χατζημελετίου, Βασίλη Μαλτά και Κώστα Γεωργατζά.

Στο Ετήσιο Συμπόσιο μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας,  ο Σωτήρης Μπάτος Τομεάρχης Καινοτομίας και Εξωστρέφειας της ΠΚΜ, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος, ο πρόεδρος της ΠΟΞ και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας Νίκος Λυμπέρης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ Κυριάκος Ποζρικίδης, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ – Helexpo ΑΕ Αλέξης Τσαξιρλής, ο π. πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ και υποψήφιος βουλευτής Ν.Δ. Β’ Θεσσαλονίκης Φάνης Παπάς, η πρόεδρος Μητροπολιτικής Επιτροπής, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Λαϊκών Αγορών Γερακίνα Μπισμπινά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης Τάσος Πολυζωΐδης και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και επιχειρηματίες.

Η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας ευχαριστεί ιδιαιτέρως τις εταιρείες : GINOX, PANARITIS, PROVIL, ΑΦΟΙ ΓΑΛΗ, ΕΛΕΤΡΟ, ΔΕΘ-HELEXPO, EUROCATERING, ΜΕΒΓΑΛ, ΕΛΟΠΥ, EGEM, PYRAMIS, AYO, ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ, SCANBOX, AMT GASTROGUSS, ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ, BOSKOS FOOD, ALFA PASTRY, ΤΡΟΦΟ94, ANTHOULAKIS LTD, ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ, ΟΙΝΟΣ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ, THE MET HOTEL, BLUERENT A CAR, KONSTANTARA WINES, ΚΟΡΠΗ, S.PELLEGRINO, E-PLASTICS, POLIZOIDIS, ΧΟΥΤΟΣ CATERING, MILLENNIUM, ΤΑ ΤΡΙΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ, POTIDEA PALACE, COLORATO, VALANTIS, GOLDEN TREE, HEALTH & NUTRITION, SHINE & CLEAN, DEBBIES TRAVEL.GR, OMORFA TAXIDIA.GR, POLITISMIKA.GR, ΙΕΚ ΑΛΦΑ.

Post a Comment