Συνταγές της Μακεδονικής Κουζίνας στην 28η Detrop από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος και την ΠΚΜ

Μοναδικές συνταγές από τη Μακεδονική Κουζίνα, που ετοιμάζουν οι σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, έχουν την ευκαιρία να γευτούν οι επισκέπτες του Περιπτέρου 12 της 28ης Detrop και της 8ης Oenos 2019, στις εγκαταστάσεις της HELEXPO-ΔΕΘ.  Το περίπτερο 12 έχει στηθεί, εξ’ ολοκλήρου, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία στηρίζει τις προσπάθειες εξωστρέφειας  των τοπικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροτοδιατροφικό τομέα και την προώθηση της ξεχωριστής Μακεδονικής Κουζίνας.

Η παρασκευή των φαγητών με τοπικά προϊόντα ξεκινά από το πρωί και διαρκεί μέχρι τη λήξη ωραρίου των εκθέσεων. Σήμερα το μεσημέρι η σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Κική Εμμανουηλίδου μαγείρεψε τας κεμπάπ με μοσχαράκι και τασ κεμπάπ με αρνί, έχοντας βοηθούς μαθητές μαγειρικής από το Δημόσιο ΙΕΚ  Νέων Μουδανιών, που συμμετείχαν με την καθηγήτρια τους, σεφ Κατερίνα Πέτρου. Σημειώνεται ότι η κ. Πέτρου είχε την γενική ευθύνη και τον συντονισμό όλων των δράσεων μαγειρικής στο περίπτερο 12.

 

 

Ακολούθησε ο Αγιορείτης Πατέρας Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός, ο οποίος ετοίμασε μανέστρα με μύδια. Βοηθός του π. Επιφάνιου ήταν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος, ως επίτιμο μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, φόρεσε την ποδιά του σεφ και παρείχε τις υπηρεσίες του… στην κουζίνα. Παρόντες ήταν η αντιπεριφερειάρχης  αγροτικής οικονομίας Γερακίνα Μπισμπινά και ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος. 

«Τόσο χρόνια κοντά στον πατέρα Επιφάνιο έμαθα τα μυστικά της κουζίνας», είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου ο κ. Τζιτζικώστας. Ο ίδιος τόνισε ότι στόχος της Περιφέρειας είναι να γίνει γνωστή η Μακεδονική Κουζίνα σε όλο τον κόσμο, να συμπεριληφθεί στο μενού εστιατορίων και ξενοδοχείων. Για το λόγο αυτό άλλωστε, η Περιφέρεια συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις και διαγωνισμούς, μαζί με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος και θα συνεχίσει την προβολή στο εξωτερικό.

Στη δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις Detrop-Oenos με 74 πρότυπες επιχειρήσεις αναφέρθηκε, σε σύντομο χαιρετισμό της, η αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Γερακίνα Μπισμπινά. Τόνισε δε πως στόχος της Περιφέρειας είναι η διαρκής ενίσχυση του αγροτικού τομέα, που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της Κεντρικής Μακεδονίας. Σημείωσε επίσης πως μέσω της Detrop συνεχίζεται και η καμπάνια της Περιφέρειας για την προβολή και προώθηση της μακεδονικής κουζίνας.

«Προβάλλαμε και θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε την Μακεδονική Κουζίνα σε εκθέσεις, διαγωνισμούς φεστιβάλ, διεθνής οργανώσεις, ενώ τα μέλη μας, που εργάζονται σε ξένα κράτη, βήμα – βήμα, εντάσσουν τις συνταγές μας στο μενού των ξενοδοχείων και των εστιατορίων ανά τον κόσμο. Η προσπάθεια συνεχίζεται», υπογράμμισε ο Executive Chef Γιώργος Μαστροδημήτρης, Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Ο ίδιος ευχαρίστησε, τον κ. Τζιτζικώστα, εκτός των άλλων, και για την υπόσχεση του να βρει στέγη για την Λέσχη.

Ο αντιπρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος Executive Chef, Χρήστος Γκότσης,  σημείωσε στον χαιρετισμό του ότι οι συνταγές της Μακεδονίας προωθούνται σε όλο τον κόσμο ενώ, χάρη σε αυτή την προσπάθεια, το λάδι της περιοχής εντάσσεται στην κουζίνα του Κατάρ.

Εξάλλου, ο περιφερειάρχης και τα στελέχη της Λέσχης Αρχιμαγείρων απένειμαν τα εύσημα στην κ. Ελένη Ζώτου, παραγωγό ελαιολάδου και προϊόντων ελιάς και την εταιρεία της Golden Tree στη Χαλκιδική για τα εξαιρετικά προϊόντα της.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία της γνωστής και αγαπημένης σεφ Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, η οποία είναι κριτής στον 11ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης, που διεξάγεται ταυτόχρονα, στο περίπτερο 16. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από τη Λέσχη σε συνεργασία με την HELEXPO-ΔΕΘ και με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων.

Στους επισκέπτες του περιπτέρου 12 προσφέρονται μερίδες των γευστικότατων φαγητών που ετοιμάζουν οι σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Το κοινό δηλώνει ενθουσιασμένο με τις μοναδικές συνταγές. Στο σερβίρισμα βοηθούν μαθητές μαγειρικής των ΙΕΚ ΑΛΦΑ και ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ .

Οι σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος θα βρίσκονται και αύριο Δευτέρα στο περίπτερο 12, οπότε ολοκληρώνονται οι εκθέσεις,  και θα ετοιμάζουν συνταγές της Μακεδονικής Κουζίνας.